Què podem fer si comencem a tenir oblits?

Fecha

Amb el pas del temps, les nostres capacitats minven. I és normal que comencem a patir pèrdues de memòria que, en funció de la seva incidència, poden amoïnar-nos. Alguns oblits són comuns per a una gran majoria de persones. Per això és probable que us sentiu identificats amb ells.

Segur que a molts i moltes de vosaltres, en el transcurs d’una conversa, us ha costat trobar la paraula adient. Un tecnicisme, el nom d’un indret, d’un personatge o d’una persona. És probable que la paraula ens vingui al cap més tard, sense cap ajuda però ja fora de context. I és aquí on les tècniques de memòria ens poden ajudar a recordar els noms d’una forma més eficient.

També ens pot passar que, quan ens dirigim a una estança de casa a fer quelcom, un cop hi arribem no recordem què hi anàvem a fer. Acostuma a passar quan, durant el trajecte, hem pensat en una altra cosa que ens ha fet d’interferència. La solució passa per concentrar-nos exclusivament en allò que anem a fer.

Una altra situació habitual, per a moltes persones, és no trobar determinats objectes quotidians, com ara les ulleres o les claus. Però si les col·loquem sempre al mateix lloc, sense excepció, passats vint dies aquesta conducta es convertirà en un hàbit. És a dir, les posarem a lloc de forma automàtica. En general, si som ordenats, les errades de memòria disminuiran.

Sovint també ens trobem amb la necessitat de comprovar diverses vegades si hem fet una tasca que realitzem de forma automàtica com, per exemple, tancar el gas o la porta principal de casa amb clau. Sol passar quan pensem en altres coses mentre fem l’acció. Per evitar-ho, haurem de concentrar-nos exclusivament en allò que estem fent.

Davant les primeres errades, és recomanable activar-nos cognitivament. La memòria, igual que altres funcions, tendeix a deteriorar-se amb els anys. Cal utilitzar estratègies i mètodes per a millorar-la. I la forma de fer-ho és mitjançant l’estimulació cognitiva. La trobareu en diferents formats, en llibres, en fitxes, en jocs, en sessions de vídeo online, molt indicats per activar-nos de forma preventiva, per optimitzar o rehabilitar les capacitats cognitives i integrar-ho com un hàbit saludable. Sobre els 40 o 50 anys és l’edat indicada per iniciar-nos. Cal recalcar la importància que hi hagi varietat en l’estimulació per aconseguir una efectivitat, i evitar que el cervell s’acomodi.

És a les nostres mans millorar la memòria. No cal esperar a detectar les primeres errades per començar. Si estimulem la nostra ment regularment a nivell preventiu, farà que la nostra reserva cognitiva augmenti i pugui suplir possibles mancances.

 

(Article publicat a: EL PUNT AVUI el 18 de març de 2023)

+
artículos

entrenament memoria

ESTIMULACIÓN COGNITIVA

Espacio Adultos
Espacio Gente Mayor
Rehabilitación Cognitiva

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram